Area of Interest: Documentation and text collection
Skills:
Competences:
Age Bracket: Adult Education
Time Commitment: 30 – 60 minutes
Affordability: €€
Materials:
Het doel van dit onderdeel is om de docent in staat te stellen om systematisch auditieve data te verzamelen op een manier die kwaliteit en herbruikbaarheid vooropstelt. Dit onderdeel van de gids kan ook nuttig zijn als je je studenten instrueert om opnames te maken (van zichzelf of van anderen) als onderdeel van hun studie of als aanvulling op andere activiteiten.
Expert recommendations:
Available Languages:
Data Collection 3: Audio SamplesOm een goede geluidsopname te maken, moet je zelfverzekerd en goed voorbereid zijn. In tegenstelling tot fotografie of video, waar het gebruik van een high-end camera zorgt voor een hogere beeldkwaliteit, zorgt het hebben van de beste microfoon op de markt alleen voor een hogere geluidskwaliteit als deze op de juiste manier wordt gebruikt. Daarom wordt in dit artikel de meeste tijd en aandacht besteed aan de voorbereiding.
Opmerking: Voordat je begint met het verzamelen van auditieve data, raden we je aan de activiteit “Dataverzameling: Plan van Aanpak” door te lezen.
UITRUSTING
Er is een breed scala aan audio-opnameapparatuur beschikbaar op de markt. Tegenwoordig heeft iedereen toegang tot professionele microfoons en recorders en ze worden steeds gemakkelijker in gebruik. We raden je aan om zorgvuldig te budgetteren en je apparatuur langzaam op te bouwen terwijl je leert.
Hier introduceren we voorbeelden van drie opstellingen die in de veilige omgeving van het klaslokaal of buiten gebruikt kunnen worden en die aan verschillende behoeften voldoen. (Je kunt de Woordenlijst Apparatuur raadplegen voor meer technische informatie).
Optie 1: Basisopstelling
Smartphone + mini ‘shotgun’-microfoon + statief + geheugenkaarten
Voordelen:
- Voordeligste en lichtste optie.
- Zelfde opstelling als de basis voor video-opnameapparatuur (zie Dataverzameling: Audiovisuele Data)
Minpunten:
- Goedkope compacte microfoons hebben hun beperkingen en de kwaliteit zal niet volledig professioneel zijn, vooral buitenshuis.
- Vereist zeer zorgvuldig gegevensbeheer omdat auditieve data vermengd kunnen raken met persoonlijke data.
Optie 2: Middenmarkt-opstelling
Veldrecorder + grote ‘shotgun’-microfoon + statief + geheugenkaarten + batterijen
Voordelen:
- De beste optie voor kleine audiocollectieprojecten met buitenopnamen.
- De kwaliteit van de opname die je maakt met een middelgrote microfoon is al merkbaar beter dan met een smartphone.
Minpunten:
- Het gebruik van een recorder heeft een steilere leercurve dan een smartphone en het mislukken of maken van slechte opnames in het begin is heel gewoon.
- Grotere ‘condensator’-microfoons werken meestal op batterijen, dus je moet een voorraadje aanleggen.
Optie 3: Semi-professionele opstelling
Geavanceerde recorder + ‘shot gun’-microfoon + omnidirectionele microfoon + ‘dead cats’ (zachte covers voor microfoons) + kabels + geheugenkaarten
Voordelen:
- Beste optie voor grotere audio-opnameprojecten (bijv. podcasts, muziek, enz.)
- Wanneer je voor elke situatie de juiste microfoon en accessoires kunt kiezen, kun je zowel binnen als buiten perfecte opnames maken.
Minpunten:
- Om je apparatuur te leren kennen, moet je een paar uur oefenen.
- Hoogwaardige microfoons moeten met zorg worden behandeld.
- Grootste investering vooraf.
Ongeacht de apparatuur die je kiest, raden we je sterk aan om tijd te besteden aan het vertrouwd raken met de microfoons, het lezen van de handleidingen en het maken van een paar testopnames. Dit bespaart je tijd als je klaar bent om je eigenlijke data op te nemen.
VOORBEREIDING – VOOR DE OPNAME (15 minuten)
Op dit punt weet je wat je wilt opnemen (zie Dataverzameling: Plan van Aanpak), en heb je je apparatuur aangeschaft en leren gebruiken. Zorg ervoor dat je deze stappen volgt voordat je op de opnameknop drukt:
Binnen
- Plaats je microfoon en/of opnameapparaat op een statief die naar de mensen wijst die je wilt opnemen en minstens 30 cm van hen verwijderd is.
- Vermijd opnames in kamers met veel ramen of gladde egale muren om je opname te beschermen tegen ongewenste echo. Je kunt je microfoons voor gordijnen, kledingrekken, boekenkasten, planten of kussens plaatsen om echo tot een minimum te beperken.
- Zet elektrische apparaten in de ruimte uit, zoals airconditioning of projectoren, en vraag mensen in de ruimte om hun mobiele telefoons op stil te zetten.
- Maak een testopname en luister er goed naar. Als je niet tevreden bent met de kwaliteit, overweeg dan om de positie van je microfoon te veranderen of de bron van ongewenste ruis aan te pakken. (Als je een fieldrecorder gebruikt, sluit dan je hoofdtelefoon aan en luister hier doorheen)
Buiten
- Houd de microfoon of het opnameapparaat niet in de hand. Als je geen microfoonstandaard hebt, zoek dan een veilig plat oppervlak om de microfoon op te laten rusten.
- Beoordeel of er geluidsbronnen achter de microfoons zijn. Je wilt je microfoon bijvoorbeeld niet richten op verkeer, stromend water, een knapperend haardvuur of dieren. Als je deze geluiden niet kunt aanpakken, herpositioneer jezelf dan zo dat je er niet op gericht staat.
- Gebruik accessoires zoals zachte covers en elastiekjes om je apparatuur te beschermen tegen wind en trillingen. Stel je apparatuur niet bloot aan regen.
- Maak een testopname en luister er goed naar. Als je niet tevreden bent met de kwaliteit, overweeg dan om de positie van je microfoon te veranderen of de bron van ongewenste ruis aan te pakken. (Als je een fieldrecorder gebruikt, sluit dan je hoofdtelefoon aan en luister hier doorheen)
OPNEMEN (variabele tijdsbesteding)
Nu ben je klaar om op de opnameknop te drukken. In feite heb je het meeste zware werk al gedaan. Je kunt korte zinnen of lange verhalen en dialogen opnemen, dus de tijd die je aan dit onderdeel besteedt is helemaal aan jou. Dit zijn enkele tips om te onthouden tijdens het opnemen:
Korte opnames (tot één minuut)
- Laat pauzes tussen de delen en druk niet te snel op de stopknop. Op die manier snij je niet per ongeluk stukken weg.
- Hanteer de apparatuur niet, typ niet en schuif niet met je notities in de buurt van de microfoon.
- Houd de andere persoon betrokken bij het opnameproces om verveling en onnodig haasten te voorkomen.
Lange opnames (langer dan een minuut)
- Blijf bewust van jezelf en je apparatuur. Controleer regelmatig of de apparaten correct werken en of de opname niet is gestopt.
- Kijk naar de looptijd in het opnameapparaat en maak aantekeningen van interessante delen, zodat je daarnaar kunt verwijzen.
- Hanteer de apparatuur niet, typ niet en schuif niet met je notities in de buurt van de microfoon.
- Geef de andere persoon pauzes als ze die nodig hebben door de pauzeknop in het opnameapparaat te gebruiken.
WRAP UP EN EVALUATIE (15 minuten)
Als je zover bent gekomen, betekent dit dat je nu je auditieve data hebt verzameld. Er zijn echter drie essentiële stappen die je moet volgen die een wereld van verschil zullen maken bij het gebruiken en delen van je opnames in de toekomst.
- Kopieer je opnames naar een veilige locatie in de cloud.
- Hernoem je bestanden op een manier die je helpt om de datum en locatie van de opname en de namen van de mensen die je hebt opgenomen te onthouden.
- Maak je geheugenkaart schoon zodat je deze opnieuw kunt gebruiken en je originele databestanden niet door elkaar raken.
En als laatste, maar daarom niet minder belangrijk, raden we je sterk aan om een paar minuten te besteden aan het opnieuw beluisteren van je opnames en jezelf te evalueren. Is het geluid duidelijk genoeg? Is het te hard of te zacht? Hoe kun je de volgende keer dat je een opname maakt in die ruimte verbeteringen aanbrengen? Hoe vaker je dit doet, hoe vertrouwder je wordt met je apparatuur en hoe meer je kunt experimenteren.