Area of Interest: Documentation and text collection
Skills:
Competences:
Age Bracket: Adult Education
Time Commitment: 30 – 60 minutes
Affordability: €€
Materials:
Målet med dette punktet er å gjøre det mulig for læreren å samle inn lydprøver på en systematisk måte som prioriterer kvalitet og gjenbrukbarhet. Denne delen av veiledningen kan også være nyttig hvis du instruerer studentene dine til å gjøre opptak (av seg selv eller andre) som en del av studiene eller som et supplement til andre aktiviteter.
Expert recommendations:
Language: Norwegian
Å gjøre et godt lydopptak handler om å være trygg og godt forberedt. I motsetning til fotografering eller video, der et avansert kamera sikrer høyere bildekvalitet, gir markedets beste mikrofon bare høyere lydkvalitet hvis den brukes riktig. Derfor er det meste av tiden og oppmerksomheten i dette innlegget brukt på forberedelsene.
Merk: Før du går i gang med å samle inn lydprøver, anbefaler vi at du leser aktiviteten “Datainnsamling: Handlingsplan”.
UTSTYR
Det finnes et bredt utvalg av lydopptaksutstyr på markedet. I dag har hvem som helst tilgang til profesjonelle mikrofoner og opptakere, og de blir stadig enklere å bruke. Vi anbefaler at du budsjetterer nøye og bygger opp utstyret etter hvert som du lærer.
Her presenterer vi eksempler på tre oppsett som kan brukes i trygge omgivelser i klasserommet eller utendørs, og som bør passe til ulike behov. (Du finner mer teknisk informasjon i Utstyrsordlisten).
Alternativ 1: Grunnleggende oppsett
Smarttelefon + mini hagle + stativ + minnekort
Fordeler:
- Det rimeligste og letteste alternativet.
- Samme oppsett som for det grunnleggende videoopptaksutstyret (se Datainnsamling: Videoeksempel)
Ulemper:
- Billige kompaktmikrofoner har sine begrensninger, og kvaliteten blir ikke helt profesjonell, spesielt ikke utendørs.
- Krever svært nøye datahåndtering, ettersom lydprøver kan bli blandet med personopplysninger.
Alternativ 2: Oppsett i mellommarkedet
Feltopptaker + stor haglemikrofon + stativ + minnekort + batterier
Fordeler:
- Det beste alternativet for små lydsamlingsprosjekter som inkluderer utendørsopptak.
- Kvaliteten på opptaket som er gjort med en mikrofon i mellommarkedet er allerede merkbart bedre enn med en smarttelefon.
Ulemper:
- Det er vanskeligere å lære seg å bruke en opptaker enn en smarttelefon, og det er ganske vanlig å mislykkes eller gjøre dårlige opptak i begynnelsen.
- Større kondensatormikrofoner går vanligvis på batterier, så du må ha et stort lager.
Semiprofesjonelt oppsett
Avansert opptaker + shotgun + omni + døde katter + kabler + minnekort
Fordeler:
- Det beste alternativet for større lydopptaksprosjekter (f.eks. podkaster, musikk osv.)
- Når du kan velge riktig mikrofon og tilbehør til enhver situasjon, kan du maksimere muligheten til å gjøre perfekte opptak både innendørs og utendørs.
Ulemper:
- Det tar flere timer å bli kjent med utstyret ditt.
- Avanserte mikrofoner må håndteres med forsiktighet.
- Største investering på forhånd.
Uansett hvilket utstyr du velger, anbefaler vi på det sterkeste at du bruker tid på å gjøre deg kjent med mikrofonene, leser bruksanvisningen og gjør noen prøveopptak. Da sparer du tid når du er klar til å spille inn de faktiske prøvene.
FORBEREDELSER – FØR INNSPILLING (15 minutter)
På dette tidspunktet bør du allerede vite hva du vil ta opp (se Datainnsamling: Handlingsplan), og du bør ha funnet frem utstyret ditt og lært deg å bruke det. Sørg for å følge disse trinnene før du trykker på opptaksknappen:
Innendørs
- Plasser mikrofonen og/eller opptaksenheten på et stativ som peker mot personene du vil gjøre opptak av, og minst 30 cm fra dem.
- Unngå å gjøre opptak i rom med mange vinduer eller glatte, jevne vegger for å unngå uønsket ekko. Du kan plassere høyttalerne foran gardiner, klesstativer, bokhyller, planter eller puter for å minimere ekko.
- Slå av elektriske apparater i rommet, for eksempel klimaanlegg eller projektorer, og be folk i rommet om å stille inn mobiltelefonene sine på lydløs.
- Gjør ett testopptak, og lytt nøye til det. Hvis du ikke er fornøyd med kvaliteten, bør du vurdere å endre mikrofonens plassering eller fjerne kilden til uønsket støy. (Hvis du bruker en feltopptaker, kan du alternativt koble til hodetelefonene og lytte gjennom dem).
Utendørs
- Unngå å holde mikrofonen eller opptaksenheten i hånden. Hvis du ikke har et mikrofonstativ, må du finne en trygg, flat overflate å hvile mikrofonen på.
- Vurder om det er noen støykilder bak høyttalerne. Du bør for eksempel ikke rette mikrofonen mot trafikk, rennende vann, knitrende ild eller dyr. Hvis du ikke kan takle disse lydene, bør du flytte mikrofonen slik at den peker bort fra dem.
- Bruk tilbehør som softies og gummistrikk for å beskytte utstyret mot vind og vibrasjoner. Ikke utsett utstyret for regn.
- Gjør ett testopptak, og lytt nøye til det. Hvis du ikke er fornøyd med kvaliteten, bør du vurdere å endre mikrofonens plassering eller fjerne kilden til uønsket støy. (Hvis du bruker en feltopptaker, kan du alternativt koble til hodetelefonene og lytte gjennom dem).
INNSPILLING (varierende tidsbruk)
Nå er du klar til å trykke på opptaksknappen. Du har faktisk allerede gjort det meste av jobben. Du kan spille inn korte setninger eller lange historier og dialoger, så det er helt opp til deg hvor lang tid du bruker på denne delen. Her er noen tips du bør huske på under innspillingen:
Korte opptak (opptil ett minutt)
- Legg inn pauser mellom avsnittene, og ikke trykk for raskt på stoppknappen. På den måten unngår du å kutte noen avsnitt ved et uhell.
- Ikke håndter utstyret, skriv eller bland notatene dine i nærheten av mikrofonen.
- Hold den andre personen engasjert i opptaksprosessen for å unngå kjedsomhet og unødvendig hastverk.
Lange opptak (lengre enn ett minutt)
- Vær oppmerksom på deg selv og utstyret ditt. Kontroller jevnlig at utstyret fungerer som det skal, og at innspillingen ikke har stoppet opp.
- Se på spilletiden på opptaksenheten, og noter alle interessante deler slik at du kan referere til dem.
- Ikke håndter utstyret, skriv eller bland notatene dine i nærheten av mikrofonen.
- Gi den andre personen pauser hvis han eller hun trenger det, ved å bruke pauseknappen på opptaksenheten.
OPPSUMMERING OG EVALUERING (15 minutter)
Hvis du har kommet så langt, betyr det at du nå har samlet inn lydprøvene dine. Det er imidlertid tre viktige trinn du må følge, og som vil utgjøre en verden av forskjell når du skal bruke og dele opptakene dine i fremtiden.
- Kopier opptakene dine til et trygt sted i skyen.
- Gi filene nye navn som gjør det lettere å huske dato og sted for opptaket og navnene på personene du har tatt opp.
- Rengjør minnekortet slik at du kan bruke det igjen og ikke får blandet sammen originalene dine.
Og sist, men ikke minst, anbefaler vi på det sterkeste at du bruker noen minutter på å lytte til opptakene dine igjen og vurdere dem selv. Er lyden klar nok? Er den for høy eller for lav? Hvordan kan du forbedre deg neste gang du gjør et opptak i det rommet? Jo mer du gjør dette, desto tryggere blir du på utstyret ditt, og desto mer kan du eksperimentere.