Area of Interest: New technologies and social media
Skills: Reading
Competences: Discourse competence
Age Bracket: 11 – 15
Time Commitment: 30 – 60 minutes
Affordability: €
Materials:
Woordenboeken
Instagram/Snapchat account(s)
Fantasie
Expert recommendations:
Available Languages:
Language learning through social mediaHet doel van de activiteit is dat de leerlingen hun mondelinge taal ontwikkelen en zich comfortabel en zelfverzekerd voelen in het spreken van de taal met behulp van bijvoorbeeld Instagram of Snapchat.
Bij deze activiteit moeten de leerlingen/klas samen een Instagram- of /Snapchat-account aanmaken. Dit account kan alleen voor de klas zijn, maar het kan ook open zijn zodat andere jongeren het ook kunnen zien, de taal kunnen leren en geïnteresseerd of geïnspireerd raken door de taal. Leraren en ouders kunnen dit samen beslissen.
We stellen voor dat het account in eerste instantie alleen voor de klas is, zodat de leerlingen zich veilig en op hun gemak voelen bij het maken van mondelinge posts op sociale media, voordat het uiteindelijk openbaar wordt gemaakt. Het is belangrijk dat leerlingen en leerkrachten samen regels opstellen voor wat er over geschreven mag worden, waar commentaar op gegeven mag worden, enz. Dit is een terrein dat jongeren goed kennen. Door een Instagram-account aan te maken waar de minderheidstaal de hoofdtaal is, zien studenten een noodzaak om de taal te leren. Door het Instagram-account ook voor anderen open te stellen, kunnen de leerlingen in de klas goede taalmodellen worden en anderen inspireren om nieuwsgierig te worden naar de taal.
Het is belangrijk dat er ruimte is voor humor in deze activiteit. Daarom hoef je in eerste instantie niet zo veel aandacht te besteden aan grammatica, want het doel is dat de leerlingen een leuke tijd hebben en eventuele taalbarrières overwinnen.
Het is mogelijk om deze activiteit in één les uit te voeren, maar we raden aan om er wat meer tijd aan te besteden, over een langere periode. Er zijn veel manieren om dit op te zetten. Het hangt er onder andere vanaf hoeveel leerlingen er in de klas zitten. Als de klas vrij groot is, kunnen er wekelijks twee berichten worden gepubliceerd over een langere periode, maar als het een kleine klas is, kan er elke week of om de week een bericht worden gepubliceerd.
Het belangrijkste van deze activiteit is dat de leerlingen de noodzaak inzien om de taal te leren en zelfverzekerder worden in hun mondelinge taalgebruik.
Stap 1: Voorbereiding
Bereid leerlingen voor op het aanmaken van het account en op de verwachtingen en regels die gelden wanneer ze dit doen.
Voor de les moet de leerkracht een Instagram/Snapchat-account aanmaken, de bruikbaarheid van het account controleren en, indien nodig, leerlingen en ouders om toestemming vragen om een account in een onderwijscontext te gebruiken.
Stap 2. Les met planning van Instagram posts en presentatie
Basisniveau
In deze les bespreekt de leerkracht met de leerlingen wat voor soort post ze moeten maken en publiceren. We raden aan dat de leerkracht de leerlingen betrekt bij het kiezen van het onderwerp, zodat dit een leuk en interessant verslag wordt.
In de eerste post is het misschien aan te raden dat elke individuele student een kleine presentatie van zichzelf maakt: Wie ze zijn, leeftijd, woonplaats, hobby’s en een beetje over wat ze willen met dit Instagram/Snapchat account. Als alternatief kunnen tweetallen samen een presentatie maken waarbij ze elkaar interviewen. Deze optie kan de voorkeur hebben als de leerlingen zich niet erg op hun gemak voelen bij het presenteren.
Werk aan de presentatie, zoek woorden, uitdrukkingen en vertaal zinnen in de taal van de leerling. Daarna moeten ze de mondelinge presentatie oefenen en eventueel foto’s en video’s maken. Zodra dit klaar is, kunnen ze hun berichten op het account publiceren.
Gevorderd niveau
De leerlingen kunnen ook in tweetallen of drietallen werken en een post maken in de vorm van een interview, waarbij ze oefenen in het stellen en beantwoorden van vragen.
Elke leerling kan een geheim voorwerp presenteren, waarbij de leerling enkele sleutelwoorden geeft over het voorwerp, groot of klein, vorm, geur, enz.
Op basis van deze beschrijving moeten de anderen raden wat voor voorwerp dit is. De andere leerlingen schrijven in het commentaarveld wat dit is, of wat ze denken dat het zou kunnen zijn. Aan het einde van de week wordt het juiste antwoord gepubliceerd en wordt er een foto geplaatst.
Deze activiteit kan een klein project in de klas zijn en gedurende een langere periode duren, om een voortdurende training te krijgen in uitspraak en toon van de stem, in leren beschrijven, luisteren, beschrijvingen begrijpen en in schrijven. Tegelijkertijd is het een activiteit binnen sociale media, waar jongeren veel tijd aan besteden.