Area of Interest: Intergenerational communication
Skills: Writing
Competences: Discourse competence
Age Bracket: 6 – 10
Time Commitment: 30 – 60 minutes
Affordability: €
Materials:
Eksempel Elfje, penn, papir
Expert recommendations:
Language: Norwegian
Integrer Elfje-øvelsen i din egen læreplan: Den kan brukes til å introdusere et nytt tema/område for klassen eller som en aktivitet som avslutning på et område.
Alternativt kan oppgaven fokusere på at elevene skal skrive alvje om noe som har tilknytning til minoritetsspråket eller minoritetskulturen.
Trinn 1:
Forklar hva et Elfje-dikt er.
“Elfje” (nederlandsk), eller “Elfchen” på tysk, er diminutivformen av tallet elleve på nederlandsk og tysk. Elfje er et populært dikt i nederlandske og tyske barneskoler.
Hvordan strukturen ser ut: En alvje er et dikt på 11 ord fordelt på 5 verselinjer. Den første linjen har 1 ord, den andre linjen har 2 ord og så videre. Den femte linjen har igjen 1 ord og oppsummerer vanligvis temaet for hele diktet.
Elevene tenker ut et tema som passer til lærerens oppgave/tilknytning til minoritetsspråket eller -kulturen, og forbereder en Elfje på [minoritetsspråk].
Trinn 2:
Elevene skal nå skrive sin egen alvedikt på kladdepapir, og avhengig av språkferdighetene deres kan de først skrive diktet på majoritetsspråket. Deretter skal de skrive diktet sirlig på minoritetsspråket. De kan bruke en ordbok eller et nettbasert program for å oversette ordene.
Trinn 3:
Be elevene lese sitt eget dikt for klassen. Diskuter Elfjes i klassen: Hvorfor har elevene valgt tema? Syntes de det var vanskelig å skrive en alvedikt? Hvorfor (ikke)?
Trinn 4: Aktivitet utenfor klasserommet kommunikasjon mellom generasjonene)
De får i hjemmelekse å forklare besteforeldrene/tantene/onklene hva en alvje er, og sammen lager de en ny alvje på minoritetsspråket om temaet i timen ELLER om noe som har tilknytning til minoritetsspråket eller -kulturen.
Trinn 5:
Elevene presenterer det de har laget sammen med familiemedlemmene sine. Diskuter de presenterte alvene i klassen.
Eksempel
Bladene
Regnværsdager
Varme, behagelige klær
Mindre solskinn hver dag
Høsten
